english

A Zebra címü plakátot három hónapos budapesti tartózkodásom alatt készítettem. A már régóta zajló City Scripts elnevezésü projektemhez kapcsolódva megfigyeltem a hétköznapi városi életet ­ elsösorban a város pesti oldalán a Nagykörút közelében.

Megfogott a zebránál átkelésre váró emberek látványa, akik várakozás közben az utca- széli póznáknak támaszkodnak. Ez a tevékenység a várakozás tudatlan koreográfiáját mutatja, amelyet egyszerre lehet megfigyelni és gyakorolni. Ha akarod, bármikor megfigyelheted ezt a viselkedést - a jelenség a városi hétköznapok egy kevéssé feltünö ismétlödö látványa.

Az elkészült plakáthoz a nyolcadik kerületi József körút és József utca keresztezödésében várakozó és támaszkodó emberekröl készült képeket válogattam ki.


Úgy gondoltam ezt a nem túl feltünö testtartást érdemes kiemelni, és mint a városi vizuális környezet elemét bemutatni az utcai hirdetöoszlopokon. A Zebra egy, a helyi színfalak között zajló színházi jelenetet mutat be ­ olyan koreográfiát, ami a Budapesti városlakók közös játékaként értelmezhetö.


Azok, akik felismerik magukat a plakáton, és szeretnének egy példányt kapni, ingyen hozzájuthatnak a Fiatal Képzömüvészek Stúdiója Egyesületének székhelyén. Érdeklödni a studio@c3.hu email címen lehet.


Robin van ‘t Haar, képzömüvész, Hollandia, 2004 tavasza

Köszönettel a Hints-nek, Bálint Mónikának és Molnár Editnek